Prețul celei de-a doua mari criptomonede din lume, eterul, a atins un nou maxim istoric de 1.440 USD (1.050 GBP) pe 19 ianuarie. Acest lucru a doborât un nivel anterior în urmă cu trei ani și a dat eterului o valoare totală (capitalizare de piață) a SUA. 160 miliarde dolari, deși a revenit la aproximativ 140 miliarde dolari de atunci.

Ether, care rulează pe un sistem tehnologic cunoscut sub numele de blockchain ethereum, valorează de peste zece ori prețul pe care îl avea atunci când a lovit fundul în timpul panicii de pe piața COVID din martie 2020. Și criptomoneda are încă doar cinci ani. În parte, această creștere dramatică a valorii se datorează excesului de bani care curge în toate criptomonedele majore, care sunt acum văzute ca un stoc relativ sigur de active valorice și o bună investiție speculativă.

Dar creșterea prețurilor Ether a depășit-o chiar pe cea a criptomonedei numărul unu, bitcoin, care „doar” a avut o creștere de șapte ori din martie. Ether a depășit parțial datorită numeroaselor îmbunătățiri și caracteristicilor noi implementate în următoarele câteva luni. Deci, ce sunt Ether și Ethereum și de ce valorează acum această criptomonedă mai mult decât giganții corporativi precum Starbucks și AstraZeneca?

Ethereum și Bitcoin
Blockchain-urile sunt registre mari care păstrează evidențe permanente ale informațiilor împotriva manipulării. Aceste înregistrări sunt verificate continuu de o rețea de noduri de computer asemănătoare unui server, care nu sunt controlate central de nimeni. Ether este doar una dintre cele peste 8.000 de criptomonede care utilizează o formă a acestei tehnologii, care a fost inventată de anonimul „Satoshi Nakamoto”, când a lansat bitcoin în urmă cu peste un deceniu.

Blockchain-ul Ethereum a fost conturat pentru prima dată în 2013 de Vitalik Buterin, un minune de 19 ani născut în Rusia, dar crescut în principal în Canada. După crowdfunding și dezvoltare în 2014, platforma a fost lansată în iulie 2015.
Ca și în cazul blockchain-ului bitcoin, fiecare tranzacție ethereum este confirmată atunci când nodurile din rețea ajung la un consens că s-a întâmplat: acești verificatori sunt recompensați în Ether pentru munca lor, într-un proces cunoscut sub numele de minerit.

Dar blockchain-ul bitcoin se limitează la activarea banilor digitali și descentralizați, adică bani care nu sunt emiși de nicio instituție centrală spre deosebire, de exemplu, de dolari. Blockchain-ul Ethereum este categoric diferit prin faptul că poate găzdui atât alte jetoane sau monede digitale, cât și aplicații descentralizate.

Aplicațiile descentralizate sau „dapps” sunt programe open source dezvoltate de comunitatea de programatori care nu sunt conectați la nicio companie. Orice modificare a software-ului este votată de comunitate folosind un mecanism de consens.

Poate că cele mai cunoscute aplicații care rulează pe blockchain-ul Ethereum sunt „contracte inteligente” – programe care execută automat tot sau o parte a unui acord atunci când sunt îndeplinite anumite condiții. De exemplu, un contract inteligent ar putea rambursa automat unui client dacă, de exemplu, un zbor a fost întârziat mai mult decât timpul prescris.

Multe dintre comunitățile dapp rulează, de asemenea, așa-numitele organizații autonome descentralizate sau DAO. Acestea sunt în esență alternative la companii și văzute de mulți ca elemente de bază ale următoarei faze a internetului sau „web 3.0”. Un bun exemplu este schimbul în plină dezvoltare Sushiswap.

Ethereum a evoluat și s-a dezvoltat de la lansarea sa în urmă cu șase ani. În 2016, o serie de contracte inteligente cunoscute sub numele de „DAO” au strâns un record de 150 de milioane de dolari într-o vânzare colectivă, dar au fost rapid exploatate de un hacker care a sustras o treime din fonduri. Cu toate acestea, ecosistemul ethereum s-a maturizat semnificativ de atunci. În timp ce hacks și escrocheriile rămân frecvente, nivelul general de profesionalism pare să se fi îmbunătățit dramatic.

De ce explozia prețurilor
Interesul financiar pentru eter tinde să urmeze după raliurile bitcoin, deoarece este a doua cea mai mare criptomonedă și, ca atare, atrage rapid atenția investitorului novice. Cu toate acestea, există alți factori în spatele raliului său recent.

Primul este ritmul inovației pe platformă. Cea mai mare parte a activității în spațiul criptomonedelor are loc pe Ethereum. În 2020 am văzut apariția finanțelor descentralizate (DeFi). DeFi este similar cu lumea financiară tradițională, dar cu băncile intermediare tăiate.

Utilizatorii pot împrumuta, tranzacționa, împrumuta și investi prin contracte inteligente independente prin protocoale precum Compound, Aave și Yearn Finance. Sună a ficțiune științifică, dar aceasta nu este o piață ipotetică – aproximativ 24 de miliarde de dolari sunt închiși în diferite proiecte DeFi chiar acum. Foarte important, DeFi permite utilizatorilor să genereze venituri din deținerea criptomonedelor, în special pe jetoanele eter.

Al doilea factor din spatele valului eteric este lansarea ethereum 2.0. Această actualizare abordează preocupările cheie care afectează versiunea actuală a Ethereum. În special, va reduce comisioanele de tranzacție, ceea ce este deosebit de util în tranzacționarea DeFi, unde fiecare tranzacție poate ajunge să coste echivalentul a zeci de dolari SUA.

Ethereum 2.0 va elimina, de asemenea, exploatarea dăunătoare pentru mediu necesară în prezent pentru a face blockchain-ul Ethereum să funcționeze (același lucru este valabil pentru multe alte criptomonede, inclusiv bitcoin). Până în anul, Ethereum ar trebui să poată elimina necesitatea unor vaste depozite industriale miniere care consumă cantități uriașe de energie.

În schimb, tranzacțiile vor fi validate utilizând un alt sistem cunoscut sub numele de „dovadă de miză”. Sentimentul că Ethereum abordează rapid astfel de probleme, mai degrabă decât să le lase să stea, s-ar putea dovedi a fi un diferențial major față de ritmul uneori lent și conservator al culturii de dezvoltare a bitcoinului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here